אחת החוליות החלשות בעסקים רבים בישראל היא זאת הקשורה למערך הגבייה. לעתים מדובר בדחיינות של תשלומי לקוחות שאפשר להתמודד עמם ולעתים מדובר על חובות שנגרמים כיוון שלקוחות לא מעוניינים לשלם את החוב שלהם או שקים חוזרים שלהם וכדומה. חובה לדעת לשפר את ניהול מערך הגבייה של העסק כדי שלא להיקלע למצוקה פיננסית שתסכן את קיום העסק.
גביית תשלומים מלקוחות חמקניים היא משימה חשובה ביותר של כל בעל עסק. צבירה של חובות רבים מדי יכולה לסכן את הקיום של העסק או להקשות על התנהלות פיננסית תקינה שלו. באמצעות ביצוע גביית חובות מלקוחות בצורה יעילה ונכונה, מבטיחים תזרים מזומנים תקין והימנעות מבעיות שכאלו.
מהי הבעיה בגביית חובות מלקוחות?
בעולם העסקים בישראל יש 2 שיטות תשלום שהן מראש עלולות להיות בעייתיות וחלק אכן מנצלים זאת לרעה.
- שוטף פלוס – שיטת תשלום בעוד 30-60-90 יום ממועד אספקת השירות או המוצר. אם התשלום לא מבוצע אז בינתיים עבר זמן רב מאוד וכבר נוצר קושי תזרימי לעסק.
- שקים דחויים – שיטה אחרת היא באמצעות תשלום בצ'ק דחוי לעוד כמה שבועות או חודשים ולעתים בחלוקה לכמה שקים לאורך תקופה. כאשר הראשון חוזר זאת כבר נורת אזהרה לגבי השאר וגם כאן עבר זמן רב בינתיים.
בשני המקרים הללו יש בעיה של גביה שמתחילה בצורך לזכור בכלל שיש חוב ולאחר מכן להתחיל לטפל בכך אם הוא לא משולם בזמן או בכלל. בחלק מהמקרים בגלל ממד הזמן מדובר על ניסיון של גביית חובות אבודים.
איך משפרים את מערך גביית החובות מלקוחות?
יש כמה דרכים לשפר מערך גביית חובות לעסקים:
- תשלום מראש – כן, זאת לא בושה להתנות עסקה כלשהי בתשלום מראש או בעת אספקת השירות/המוצר.
- כרטיס אשראי כבטחון – שימוש בכרטיס אשראי אולי כרוך בעמלה אבל היא זניחה וחוסכת הרבה כאבי ראש בעתיד. כמו כן שמירת פרטי אשראי של הלקוח כבטחון כנגד שקים שלו, מעלה את הסיכוי שיהיה אמצעי חיוב במידה והשקים יחזרו.
- קבלת כל השקים בפעימה ראשונה – עסקים רבים מסכימים לקבל שקים של לקוחות דרך הדואר או עם שליח כל חודש. זאת טעות גדולה וחובה לקבל את כל השקים, גם הדחויים, כבר בהתחלה.
- ליווי משפטי צמוד – המלצה גדולה היא לקבל שירות של עורך דין גביית חובות לעסק באופן שוטף. עורך דין יכול במקרה של צבירת חוב לשלוח מכתב דרישה לתשלום חוב אל החייב ובד"כ אפקט "המכתב הרשום" עושה את שלו ומבוצע תשלום במסגרת הסדר כלשהו.
- תוכנת מעקב – מומלץ מאוד לעשות שימוש בתוכנות שמייעלות פעילות עסקית כולל כזאת של מעקב אחר תשלומים דחויים ובדיקה שהם אכן משולמים בזמן כפי שאמור להיות. במידה ולא כך הדבר, תקבלו התראה.
עולם העסקים איננו קל ושמיר העל תזרים מזומנים באמצעות גביית לקוחות אפקטיבית היא בעלת משמעות עצומה בשמירה על עסק בריא וקיים לאורך זמן.
המאמר נכתב בשיתוף עם משרד עו"ד יעל דינר – עורכת דין גביית חובות בתל אביב אשר מעניק שירות משפטי מבוסס הצלחה. בצורה זו אין סיכון נוסף ושכר הטרחה משולם מתוך החוב.