הרפורמה ברישוי עסקי מזון מחוללת מהפכה של ממש בתחום ומאפשרת ליותר עסקים לקבל רישיון עסק בתהליך מהיר, קל ופשוט יחסית למה שהיה קודם לכן. כמו כן, נעשו התאמות רבות ומסלולים מסודרים לסוגי עסק שונים כדי לקבל את הרישיון שלהם ללא עיכובים מיותרים וזה כולל את עסקי המזון שבמקרים רבות היו נתקעים למשך חודשים או שנים עד קבלת הרישיון המיוחל.
אחת המהפכות הגדולות בעולם העסקים בישראל קשורה לרפורמה החדשה ברישוי עסקים (2022). את הרפורמה הובילו איילת שקד ואביר קארה והיא נועדה לאפשר לעשרות אלפי עסקים לפשט ולקצר את התהליך לקבלת רישיון עסק. הרפורמה החדשה ברישוי עסקים משפיעה בצורה ישירה על ענף עסקי המזון על כל סוגיו.
מדוע יש צורך ברפורמה לרישוי עסקים?
בעלי עסקים בישראל מבזבזים כמעט 4 מיליון שעות (במצטבר) בהמתנה לרישיון עסק לאורך עשור שלם. כמו כן, מאות מיליונים מתבזבזים על תהליך ארוך, מתיש ומסורבל שמקשה על קבלת רישיון עסק גם לעסקים שאין כל סיבה שזה יהיה המצב שלהם.
התהליך היום כולל התנהלות מול כמה רגולטורים שונים, גם לעסקים "בסיסיים" כמו פיצוציה או חנות נעליים, שאין להם באמת סיבה להיות מעוכבים זמן רב עד לקבלת רישיון עסק. כמו כן, עסקים בתחום המזון ובעיקר מי שמבקשים רישיון יצרן מטורטרים בין רגולטורים שונים הלוך ושוב לעיתים לאורך חודשים ארוכים או יותר משנה שלמה עד להשלמת התהליך.
מה כוללת הרפורמה החדשה לגבי רישוי עסקי מזון?
הרפורמה החדשה לגבי רישוי עסקי מזון מביאה לקיצור הבירוקרטיה בחמישה תחומים:
- ייבוא
- ייצור מזון (בעיקר עבור עסקים קטנים)
- פנאי ובילוי (מסעדות, בתי קפה וברים)
- משך הזמן לחידוש רישיון
- רגולציה כללית
חלק נכבד קשור לעסקי מזון ולכן נרחיב לגבי ההשפעה של הרפורמה בתחום זה:
- ייצור מזון – עסק לקליית גרעינים, מאפייה, יקב, שוקולטיירה וכדומה הם מעל 1000 עסקים בישראל. הם נזקקו לרישיון יצרן מזון ורישיון עסק לפני הרפורמה. אחרי הרפורמה צריך מעתה רק רישיון יצרן. חסכון אדיר בשעות המתנה, בירוקרטיה והשקעת כספים מיותרים.
- פנאי ובילוי – מסעדות, ברים ובתי קפה הם מעל 23,000 עסקים בישראל. הרפורמה מבטלת עבור מסעדות ובתי קפה את הצורך לאישור משטרה, דבר שהיה מעכב פעמים רבות פתיחה של עסקים כאלו או מתן רישיון עבורם. דוגמא טובה לכך היא פיצרייה שמוכרת משקאות קלים וגם בירה. אין שום סיבה שתחכה לאישור משטרה כדי למכור את הבירה…
- חיסכון בזמן – עסקים רבים, כולל רבים מאלו שהם בתחום המזון יזכו להארכת תוקף הרישיון ולא ייאלצו לחדש אותו לעתים קרובות כל פעם מחדש. שינויים בולטים של הארכת הרישיון מ 5 ל 10 שנים עבור ברים או מועדוני לילה, הארכה משנה אחת ל 5 שנים עבור ירידי מזון או אטליזים וכן הלאה.
אפשר להבין שהרפורמה היא דבר נדרש ומשנה את כללי המשחק עבור בעלי עסקים רבים בכלל ובעלי עסקים בתחום המזון בפרט.
המאמר נכתב בשיתוף עם אטלס ייעוץ מזון – חברת ייעוץ מזון מובילה בחיפה אשר מלווה יצרני מזון עד לקבלת רישיון היצרן. חברת אטלס ייעוץ מזון, מעניקה שירותי ליווי, ייעוץ והדרכה ליצרני מזון בפריסה ארצית.