עובדים שכירים רבים בישראל טועים לחשוב שהם אלו שקובעים מה יהיו ימי החופשה שלהם ממקום העבודה, אך לא זה המצב. רק המעסיק הוא שקובע מה יהיו ימי החופשה של העובדים, אם בהסכמה ואם שלא בהסכמה איתם, כל עוד הוא מקפיד על התנאים שקבוע החוק העוסק בעניין זה.
יש חוקים רבים שנועדו כדי להגן על זכויות העובדים השכירים בישראל. יש כמובן גם התייחסות לעניין ימי חופשה להם זכאים העובדים, אך יש בקרב רוב העובדים השכירים חוסר הבנה לגבי עניין זה.
בישראל העובדים רואים את ימי החופשה שלהם ככאלו שנתונים לבחירה שלהם בלבד ולא של המעסיק. ההיפך הוא הנכון. המעסיק יכול להעניק ימי חופשה לעובדים שלו על פי ראות עיניו ונהוג לתאם זאת עם העובדים או להסכים לבקשות שלהם, אך לא חלה עליו חובה שכזאת מבחינת החוק.
מעבר לכך, המעסיק יכול להחליט על חופשה מרוכזת לכל העובדים בעסק או למחלקה שלמה כלשהי בעסק בימים שהוא מוצא לנכון כמתאימים ביותר להדממת העסק. התנאים היחידים לכך הם שהחופשה תהיה בימים רצופים ואם לא כך, הוא חייב לקבל לכך את הסכמת העובד או וועד העובדים במקום העבודה. בכל אחד מהמצבים הללו על החופשה להיות לפחות 7 ימים רצופים.
האם ניתן לקבוע את ימי החופשה המרוכזים לחול המועד?
ניתן להוציא את כל העובדים בחופשה מרוכזת בחול המועד אך זאת ייעשה בכפוף לתשלום עבור יי חופש באופן מלא והתנאי שלעובדים נצברו ימי חופשה מספיקים לכך.
מה קורה אם לעובדים אין מספיק ימי חופשה?
מעסיק לא יכול להוציא לחופשה עובד שאין לו מספיק ימי חופשה לכך ולקבוע שימים אלו יקוזזו בעתיד. במידה וזה המצב, על המעסיק לשלם לעובד על הימים העודפים בחופשה שקיבל ולעובד עצמו יש את הזכות להתפטר בדין מפוטר ולדרוש פיצויים אם הוא מסרב לכך.
מה קורה כאשר העובד מסרב ליציאה לחופשה שיוזם המעסיק?
עובד צריך להסכים לצאת לחופשה ללא תשלום שיוזם המעסיק. אם הוא איננו מסכים לכך, על המעסיק יהיה לשלם לו את הימים הללו גם בימי החופשה כאילו העובד בעבודתו. במקרים מורכבים יותר העובד רשאי גם להתפטר על בסיס הרעת תנאים.
מה הזכויות של העובד בחופשה ללא תשלום?
הסכמה של העובד לחופשה ללא תשלום ביוזמת המעסיק אינה מזכה אותו בזכויות נלוות (פנסיה, הבראה וכו') עבור ימי החופשה הללו. לאחר החופשה העובד חוזר לעבודתו כמובן.
לסיכום, חופשה כפויה ביוזמת המעסיק היא עניין מורכב שלא תמיד ברור דיו למעסיקים או עובדים שכירים ולכן נוצרות "אי הבנות" או חוסר הסכמה לגבי חופשות שכאלו. מצבים אלו מובילים לכך שנדרש עורך דין דיני עבודה לסוגיה הזאת מצד המעסיק או העובד ולעתים הדבר מוביל לפיטורים או התפטרות של העובד ותביעות שלו כנגד המעסיק.
המאמר נכתב בשיתוף עם מימון פאר – עורך דין דיני עבודה בתל אביב אשר מלווה ומעניק ייעוץ משפטי למעסיקים או ייעוץ משפטי לעובדים בקשת רחבה של נושאים משפטיים הקשורים ליחסי עובד-מעביד.