תביעות בעניין פגיעה בעבודה הן בדרך כלל עקב תאונה או פציעה שמתרחשת בשטח מקום העבודה או עקב תאונת דרכים בעת נסיעה שקשורה לעבודה (בדרך לעבודה, בחזרה ממנה או במסגרת אירוע שקשור לעבודה). רבים לא יודעים שיש גם מחלת עבודה שניתן לתבוע בגינה בשל פגיעה מצטברת לאורך זמן בגלל העבודה שמבצעים. מדובר על מיקרוטראומה וסובלים ממנה הרבה יותר עובדים ממה שחושבים.
שכירים רבים עובדים בעבודה שלהם לאורך שנים ארוכות, וסובלים מפגיעה או מחלה שנוצרת עקב עבודה מצטברת לאורך השנים באותו מקום עבודה, או בפעולות שחוזרות על עצמן שוב ושוב. רבים לא מקשרים את המחלה או הפציעה לעבודה עצמה, ולא יודעים שיש להם הזכות לתבוע בשל כך בגין מיקרוטראומה.
מיעוט התביעות המשפטיות בנושא זה הוא עקב העובדה שיש למצוא הוכחה של קשר נסיבתי בין המצב הרפואי ובין מקום העבודה, והוכחות שכאלו אינן קלות במקרים של מיקרוטראומה, כיוון שאין מדובר על סיבה ותוצאה מהירה אלא על תהליך שנימשך לאורך שנים ארוכות ויוצר נזק מצבר.
מהי מיקרוטראומה?
מיקרוטראומה היא נזק מצטבר מפעולות חוזרות ונישנות שכל אחת מהן מוסיפה עוד ועוד לפגיעה המצטברת. הדבר יכול להתבטא בכמה דרכים ולהגיע למצב של פגיעה פיזית או מחלה.
בדרך כלל פגיעות מיקרוטראומה הן:
- מחלות עור
- פגיעה בשמיעה
- בעיות שרירים ושלד
- סרטן שהתפתח עקב חשיפה לחומרים מסרטנים
- מחלת נשימה שהתפתחה עקב חשיפה לחומרים רעילים
דוגמאות למיקרוטראומה:
- מוסכניק שחלה במחלת ריאות כרונית עקב חשיפה לחומרים רעילים במקום העבודה.
- קלדנית שבמשך עשרות שנים מקלידה במחשב וסובלת מבעיות בכפות הידיים (נימול וכו').
- פעול עבודות תשתית שעובד רבות עם קונגו וסובל מבעיות שמיעה קשות לאחר שנים.
יש המדמים מיקרוטראומה כמו מים שמטפטפים על סלע ולאחר שנים של טפטוף יוצרים נקב שהולך וגדל בסלע עד שלעתים כל הסלע נסדק או מתפורר. אין מדובר על נזק של פציעה פיזית בזמן העבודה או תאונת דרכים וכדומה אלא נזק שהלך והתפתח לאורך השנים.
איך תובעים בגין מיקרוטראומה?
מיקרוטראומה נחשבת תאונת עבודה ולכן יש לתבוע את ביטוח לאומי ראשית כל כדי שזה יכיר בכך. לשם כך יש צורך לשכור שירותי משרד עורך דין ביטוח לאומי שמתמחה בתביעות נגד ביטוח לאומי ויודע כיצד להתנהל מול הגוף הבירוקרטי הזה.
התנהלות עצמאית מול ביטוח לאומי, בעיקר בהגשת תביעת תאונת עבודה מסוג מיקרוטראומה כמעט ובלתי אפשריות וחובה לשכור עורך דין לצורך שיפור האפשרות להצליח בתביעה. מדובר על צורך בחוות דעת של רופאים מומחים ומציאת קשר ישיר בין סוג העבודה ו/או אופן העבודה שמבצעים שנים ארוכות ובין המחלה או הפגיעה שנגרמה.
לסיכום, נציין שאם אתם חשים פגיעה מצטברת שיכולה להיות עם קשר ישיר למקום העבודה שלכם ו/או סוג העבודה שחוזר על עצמו לאורך שנים ארוכות, כדאי לפנות לקבלת יעוץ משפטי של עורך דין תאונות עבודה כדי לבדוק את מצבכם.
המאמר נכתב בשיתוף עם עו"ד קרן נדרי, עורכת דין תאונות עבודה בצפון, אשר מתמחה בייצוג של נפגעים ובני משפחותיהם בתביעות מול הביטוח לאומי, חברות הפנסיה והביטוח.