ניהול הליך גירושין בקהילת הלהט"ב הוא מורכב יותר מהליך גירושין בין מי שאינם בקהילה, בעיקר כאשר יש ילדים משותפים. מדובר על גידול ילדים משותפים שנולדו מתרומת זרע, מהפריה של אחת מהנשים, אימוץ וכן הלאה. מקרים אלו סבוכים ומורכבים יותר משפטית בעת גירושין ולכן מוטב להסדיר מראש את נושא ההורות בין חברי הקהילה.
זוגות חד מיניים המנהלים יחדיו הורות משותפת עלולים להיקלע למערבולת של מאבק משפטי מורכב, עם הרבה רגשות ואמוציות, במקרה של גירושין או פרידה. במקרים שכאלו לא תמיד פשוט לקבוע מה מעמד ההורה שאיננו ביולוגי, מה יהיו הסדרי הראייה ומה היא טובת הילד אם אין הסכמה בין ההורים.
ישנם מקרים בהם יש העדפה לאם הביולוגית, לאב שחתום על מסמכי האימוץ או לשני הצדדים יחדיו. כמו כן יש מקרים בהם בית המשפט יפסוק על משמורת משותפת גם אם ישנה אם ביולוגית אחת כיוון שהאם השנייה מעורבת בגידול הילד בצורה משותפת מיום היוולדו ויש לה קשר רגשי ופסיכולוגי חשוב עבורו. המקרים סבוכים ומורכבים מאוד ולכן חשוב להתנהל נכון מרגע שמחליטים על הבאת ילד לעולם באחת הדרכים האפשריות או לאמץ ילד משותף.
מהם ההיבטים המשפטיים בפרידה בין בני זוג בקהילת הלהט"ב?
המורכבות בכל הקשור לילדים משותפים במצב של פרידה או ניהול הליך גירושין בין הורים חד מיניים מחייבת אותם לדאוג לסוגיה הזאת מבעוד מועד באמצעות הסכם חתום שנערך בניהם מראש, צו הורות פסיקתי או צו אימוץ על פי חוק.
- צו אימוץ – צו משפטי זה מסדיר את ההורות של שני המעורבים באימוץ הילד המשותף. על פי צו האימוץ הילד יוגדר כמאומץ והם יוגדרו כהורים שלו.
- צו הורות פסיקתי – דומה לצו האימוץ ונוגע למקרים של הבאת ילד לעולם בדרך אלטרנטיבית (תרומת זרע, הפרייה וכו') ולא באימוץ. במקרה שכזה הילד יוכר כילד משותף של צמד ההורים ולא יוגדר מאומץ. מומלץ לנהל הליך שכזה מיד עם הבאת הילד לעולם ולמנוע אי הבנות או סיבוכים בעתיד. רבים מבני הקהילה הלהט"בית בוחרים כיום לערוך צו הורות פסיקתי.
- הסכם חתום – אפשרות נוספת היא לערוך הסכם שדן בסוגיות מעוררות מחלוקת בעתיד, אם וכאשר ייפרד הזוג. במקרה שכזה יש לערוך את ההסכם ולהביא אותו לאישור בית המשפט לענייני משפחה כדי לקבל את אישורו וכניסת ההסכם לתוקף. כאשר יחליטו בני הזוג על גירושין בהסכמה או פרידה, יוכלו להתנהל על פי החתום בהסכם ולחסוך זמן, אנרגיה וכספים רבים.
כל אחד מהסעיפים הללו טוב וכדאי לערוך את המתאים ביותר למצבכם מראש.
מה מומלץ לעשות במקרה שאין הסכם מוקדם?
ההמלצה הבסיסית ביותר היא לפנות אל עורך דין גירושין שיש לו ידע וניסיון בעבודה עם קהילת הלהט"ב לצורך קבלת ייעוץ משפטי הנוגע ספציפית לסיטואציה שלכם. כל מקרה שונה ולכן חשוב להיות עניינים בייעוץ ובהתנהלות המשפטית בהתאם למצב הקיים.
חשוב ולנסות להגיע להסכמות שיהיו לטובת הילד כמו בכל תיק גירושין אחר ולהסדיר משמורת ילדים והסדרי ראייה הוגנים ככל שנין וגם כאלו שיאפשרו גידול בריא של הילד מבחינה נפשית עם חיבור לשני ההורים שלו (ביולוגיים או לא ביולוגיים).
במקרה ואין הסכמות שכאלו, ייבחר בית המשפט במרבית המקרים את טובת הילד ויפסוק בהתאם לכך.
המאמר נכתב בשיתוף עם Family Legal, אשר מעניק ייעוץ, ליווי וייצוג משפטי בהליכי גירושין מורכבים במיוחד. עו"ד קובי גל ייצג את האינטרסים שלך בהליך החל מקביעת זמני שהות מתאימים ועד חלוקת רכוש בגירושין.