פשיטת רגל היא מצב שלעתים נקלעים אליו עכב חובות מצטברים שאין אפשרות להחזיר ואין עוד מהיכן להלוות כסף חדש. מצב של פשיטת רגל איננו שמור רק לעצמאים וגם שכירים נקלעים למצב שכזה. על הסיבות לפשיטת רגל, מה התהליך שעוברים וכיצד יוצאים מפשיטת רגל – במאמר הבא.
אף אחד לא רוצה להגיע למצב של פשיטת רגל בישראל אך לעתים זה הפתרון היחיד. בדרך כלל החייב מבקש כניסה להליך שכזה אך יש מקרים בהם הנושים פונים בבקשה שיוכרז על החייב הליך פשיטת רגל. המקרים הללו תקפים לשכירים או עצמאיים, כאשר לחברות ותאגידים יש הליך אחר (פירוק חברה).
המטרה בהליך שכזה היא הגנה של החייב מפני נושיו, פריסת החוב הקיים, בדרך כלל לאחר הפחתה משמעותית של הסכום הכולל, תשלום החוב וקבלת הפטר שמנקה את החייב מהחובות אליהם נקלע ומאפשר לו לצאת מהליך פשיטת הרגל. הדגש בשנים האחרונות הוא על שיקום כלכלי של החייב בתהליך הזה והכל הודות לרפורמה שנחקקה ב 2019 כדי להתמודד טוב יותר עם תופעת פשיטות הרגל בישראל.
מהי הרפורמה של פשיטת רגל בישראל?
במשך שנים נערמו כמויות עצומות של תיקים העוסקים בפשיטות רגל שהתארכו שנים ארוכות. הדבר הביא למצב כאותי בבתי המשפט ולכל העוסקים בתחום וכמובן פגע רבות גם בנושים ובחייבים שנקלעו לתהליכים ארוכים ויקרים. הדבר הוביל לרפורמה בתחום.
ביום 15 לספטמבר 2019 נכנס לתוקפו חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי שהחליף את פקודת פשיטת רגל שהייתה נהוגה עד קודם לכן. החוק מתייחס בעיקר לכל מי שהחובות שלהם בסכום של 150000 ומעלה (מי שחובותיו פחות מכך מתנהל מול הוצאה לפועל).
במסגרת הרפורמה החדשה בפשיטת רגל עוצרים את כל התהליכים נגד החייב, כך שהוא לא חשוף יותר לתביעות הוצאה לפועל או עיקולים, ויכול להוריד את העול הזה מעליו בתקופת הטיפול בתיק שלו. במשך מספר חודשים אוספים את כל החובות, ההכנסות, הנכסים ומסמכים רלוונטיים לתיק של החייב ושמים למטרה להגיע לשיקום כלכלי של החייב תוך כדי החזר החובות שלו (גם אם חלקם) לנושים שלו. כל התהליך יימשך עד 4 שנים בהנחה שהכל מתנהל כשורה.
המטרה בחוק החדש היא לאפשר החזר חובות לנושים במסגרת תקציבית שהחייב יוכל להמשיך לחיות את חייו במגבלות כאלו ואחרות אך בכבוד ולא ייקלע למצב כלכלי קשה מדי ומצד שני תהיה פריסת תשלומים לנושים השונים, כל אחד לפי מקומו בהיררכיה, כדי שיצילו לפחות חלק מהכספים שחייבים להם.
בדרך זו החייב משלם את החובות שלו לאורך התקופה שנקצבה לשם כך ויכול לקבל הפטר (סיום חובותיו) בפרק זמן של 18 עד 36 חודשים במרבית המקרים. התהליך יותר ממוקד, קצר ועם ניסיון לספק את כל הצדדים.
כמובן שהחוק מתייחס רק למי שנקלעו לחובות ופשיטת רגל בתום לב ולא מי שעשו זאת בהונאה או דרך פלילית אחרת כלשהי. אליהם החוק מתייחס אחרת.
המאמר נכתב בשיתוף עם עו"ד עופר פרץ – עורך דין פשיטת רגל בחיפה, אשר מתמחה בייצוג חייבים בהליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי (פשיטת רגל), הקפאת הליכים והבראת חברות במצוקה כלכלית.