בית המשפט העליון יצא בפסיקה חדשה לפיה כל אב שמעוניין להפחית את גובה דמי המזונות שנקבעו לו קודם לכן יידרש להוכחה של שינוי נסיבות מהותי.
על הפסיקה החדשה, השינוי שטמון בה וההשפעה על אבות גרושים – במאמר שלפניכם.
מהי הפסיקה החדשה בעניין הפחתת מזונות ילדים?
פסק הדין החדש שניתן בתחילת השנה הוא למעשה חזרה לאחור למצב שהיה קיים בעבר והיה חד צדדי לטובת האימהות וקשה ביותר עבור אבות רבים.
בעבר כל אבא לילדים שעבר תהליך גירושין והיה מעוניין להגיש בקשה של הפחתת מזונות ילדים שנקבעו קודם לכן, היה צריך להציג שינוי מהותי שהתחולל כדי להצדיק את הבקשה של הפחתת מזונות ילדים.
על פי החוק, שינוי מהותי נחשב להפחתה משמעותית בהכנסות שלו, עם הוכחות ברורות לכך, כלומר הצגה של הרעה כלכלית ו/או עליה מהותית בהכנסות של אם הילדים (גרושתו). בנוסף, גם הוכחה לכך שהילדים שוהים בחזקתו זמן רב יותר ממה שנקבע קודם לכן יכול להוביל לאישור ההפחתה בדמי המזונות.
רק במידה והאב עומד בכל הדרישות הללו ומוכיח אותן בצורה ברורה וחד משמעית אז בית המשפט יכול לפסוק על הפחתה של דמי מזונות ילדים שישלם לגרושה שלו בשיעור של 25 עד 50 אחוזים במרבית המקרים.
איזו פסיקה של דמי מזונות לילדים פסיקה זו מבטלת?
פסיקה זו, שכאמור "חוזרת אחורה", היא על חשבון הלכה חדשנית ביותר שניתנה לפני מספר שנים (2017) ובה נפסק שבמידה ובני הזוג המתגרשים הם בעלי הכנסה שווה (פחות או יותר) וזמני השהות של הילדים בחזקתם שווה (גם כן פחות או יותר ולאו דווקא במדויק) הרי שבכל הקשור לילדים בגילאים 6 עד 15 לא ייפסקו דמי מזונות ילדים לטובת האישה.
מצב זה אפשר לאבות רבים לפנות לעורך דין גירושין במטרה שיעזור להם להפחית בצורה ניכרת את דמי המזונות ששילמו עד כה או לבטל אותם לחלוטין ומדובר בשינוי של ממש בכל התפיסה של הורים גרושים וחלוקת הנטל בניהם בכל הקשור לגידול הילדים.
כיצד הפסיקה החדשה מתבטאת בפועל עבור אבות המשלמים דמי מזונות ילדים?
הדוגמא הבסיסית ביותר היא אבא ששילם עד היום סכום כלשהו למרות שגרושתו מרוויחה כמוהו או שהילדים שוהים אצלו בבית זמן זהה לשהות שלהם בבית גרושתו, והיה זכאי על פי הפסיקה מלפני כמה שנים להפחית משמעותית את סכום דמי מזונות הילדים ששילם לאורך שנים, או אפילו לא לשלם אותם כלל, יהיה מחויב כעת להוכיח את כל ההוכחות שציינו בתחילת המאמר וסביר שיהיה זכאי להפחתה של כמה אחוזים בלבד בעלות המזונות שישלם בעתיד לבוא.
הפסיקה החדשה מעוררת הדים רבים ואין כל ספק שזהו לא סוף פסוק בעניין זה.
המאמר נכתב בשיתוף עם משרד עו"ד פייטלוביץ – ברוך – עורך דין גירושין בחיפה, אשר מעניק שירותים משפטיים בתחום המשפחה, הגירושין, הצוואות והירושות.